aktivnicalendardalsiTypyemailhomelastMinuteletenkymenuHamburgerphoneplavbypobytovepoznavacisearchseniortripsCataloguetripType11tripType13tripType2tripType3tripType9
Menu

Itálie

Itálie - výběr destinací | výběr země

Informace o zemi Itálie

Úřední název:  Italská republika (Repubblica Italiana) 
Rozloha: 301 278 km2 
Počet obyvatel: 57 221 415 
Jazyk:  oficiálním jazykem samozřejmě italština; i když německy, francouzsky a slovinsky mluvící menšiny najdete obzvlášť na severu při hranicích. 
Hlavní město: Řím (Roma)
Náboženství: římsko katalolické
Měna:  Euro (1 Euro=1 936 ITL).  

Cestovní doklady: občan Česka může vstupovat a pobývat na území ostatních členských států EU bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti. Jako cestovní doklad je možné používat občanské průkazy typu identifikační karty vydané po roce 1993. Řidičům stačí národní řidičský průkaz. (Platný řidičský průkaz vystavený v jedné zemi EU je platný v celé EU).

Čas: stejné časové pásmo jako u nás

Italská kuchyně: je vynikající, počítá se ke třem nejlepším kuchyním na světě. Z masa je nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa (včetně levných) se připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí, peče nebo griluje, před grilováním se zpravidla nakládá do oleje s přísadou bylinek a koření. Častou součástí jídelníčků bývají kuřata, na jejichž úpravu vlastní italská kuchyně řadu skvělých receptů - na víně, s rajčaty, s paprikami apod. Oblibě se těší také ostatní drůbež a zvěřina, včetně koroptví, bažantů, sluk a křepelek. Italové dovedou skvěle využívat darů svého moře (frutti di mare) - ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií, mnoha druhů ryb - k přípravě široké palety chutných pokrmů.
Ryby připravují nejčastěji na grilu, smaží nebo pečou na olivovém oleji s přísadou citrónové šťávy a čerstvých bylinek. Z ryb připravují - zejména podél celého pobřeží - různé druhy polévek. Italové mají ve velké oblibě polévky. Na světoznámou "minestrone" - hustou polévku s velkou dávkou zeleniny, s rýží nebo těstovinami - nemají italské hospodyně jednotný recept; připravují ji ze zeleniny, která je právě na trhu. K mnohým polévkám podávají čerstvě nastrouhaný parmazán.
V jižní Itálii jsou již po staletí denním pokrmem těstoviny, jež se vyrábějí v mnoha podobách a upravují na mnoho způsobů. Oblíbené jsou také těstoviny zelené, připravené se špenátem. Přestože na italském trhu jsou těstoviny kvalitní, mnohé hospodyně je připravují doma samy. Těstoviny se podávají obvykle jako samostatný chod, zřídka jako příloha. Některé druhy těstovin, např. canneloni, ravioli, tortellini, se podávají s masovou, šunkovou nebo sýrovou náplní.V severní Itálii je denním pokrmem rýže. Nejčastěji se podává jako hlavní pokrm (např. milánské rizoto), nikoliv jako příloha. Pro mnohé pokrmy se rýže dusí ve víně a vývaru, pak se míchá se šunkou, hráškem, kuřecím masem, játry, korýši apod.
Rýži - stejně tak těstoviny - vaří italské hospodyně a kuchaři "al dente" (podle zubu), nikoliv podle hodin. V Itálii a po celém světě oblíbená je (neapolská) pizza. Připravuje se ze slaného těsta, rajčat, sardelek, sýra a bylinek.
Pizzy se připravují také s jinými náplněmi a v různých velikostech. Podávají se k vínu, pivu, jako hlavní chod, malé pizzy jako předkrm (předkrmy se podávají téměř ke každému obědu). Zelenina je oblíbená v celé zemi - zejména chřest, baklažány, artyčoky, tykvičky, fenykl, rajčata a papriky... Podává se syrová jako salát nebo dušená jako příloha k masu; vařená se téměř nevyskytuje.
Při přípravě mnoha italských pokrmů je nezbytný určitý sýr, který pokrmu dává určitou konzistenci a správnou chuť - Mozzarella, Gorgonzola, Parmagiano -, a přísada bylinek a koření - petrželka, origano, šalvěj, bazalka, rozmarýn, fenykl... Italské omáčky bývají hrubší struktury, podávají se na pokrmu nebo již s pokrmem promíchané. Velké oblibě se těší zmrzlina, která se podává spolu s ovocem jako dezert; klasické moučníky se kromě žloutkové pěny téměř nevyskytují.

Elektrický proud:  220 voltů, 50 Hz, střídavý proud.  

Itálie - popis destinací

Itálie - výběr destinací | výběr země

Pokročilé hledání

Odběr novinek

Zde se můžete přihlásit k emailovému magazínu, kde se dozvíte o nových zájezdech jako první.