Španělsko - výběr destinací | výběr země
Je to krásná a nevšední země, ležící na Pyrenejském poloostrově. Je to kousek exotiky na evropském kontinentě, země, která dala světu ohnivé flamenco a divokou koridu. Je to země, o které se zpívá a jejíž název zpěvně zní ESPAŃA. Země srdečných a pohodových lidí, kteří ze všeho nejvíce ctí odpolední odpočinek "siestu", nade vše milují svátky "fiestu" a slůvkem "mańana" odpovídají každému, kdo by snad po nich něco chtěl.
Každoročně směřují do Španělska tisíce návštěvníků z celé Evropy a světa. Španělsko láká nejen písečnými plážemi a malebnými zákoutími, ale i katalánskou kuchyní a typickou letní atmosférou.
ZÁKLADNÍ INFORMACE
Oficiální název: Španělské království (Reino de Espańa)
Rozloha: cca 504 782 km2
Hlavní město: Madrid
Počet obyvatel: 42,7 mil.
Státní zřízení: konstituční monarchie
Jazyk: španělština (na celém území Španělska) + katalánština (Katalánie a Baleárské ostrovy), galicijština (Galicie), valencijština (Valencijský region), baskičtina (Baskicko a některé oblasti Navarry)
Etnické složení: Španělé (73%), Katalánci (18%), Baskové (2,5%) a další
Měna: Euro (EUR), 1 euro = 100 eurocentů.
Cestovní doklady: platný cestovní pas nebo občasnký průkaz se strojově čitelnými údaji.
Španělská kuchyně: španělská kuchyně je barevná a rafinovaná, ale i překvapivě prostá. Je si velmi podobná, ale přitom rozdílná. Používá mnoha stejných surovin, ale jinak je zpracovává. Jiné jsou přísady, jiné jsou kombinace. Na pobřeží převažují ryby a saláty, ve vnitrozemí masité pokrmy a husté polévky, tedy jídla hutná a kalorická, tak jak to vyžadují jiné klimatické podmínky. Ale i tato charakteristika je značně zjednodušená. Nelze totiž hovořit o jedné kuchyni, protože tu vedle sebe existují kuchyně katalánská, baskická, galicijská, kastilská, andaluská a další. Všude je tradiční časté používání česneku a olivového oleje, místo něhož se v některých oblastech používá při přípravě pokrmů spíše sádlo. Nikde nechybí ovoce a zelenina, oblíbené jsou brambory a rajčata. Všude mají svůj "kotlík" tedy vše vařeno v jednom hrnci, jemuž někde říkají puchero, jinde zase olla podrida, caldereta, frite, cocido, caldo, marmitako... Různé jsou však suroviny a různé je i koření, která se k jeho ochucení používají. Obecně je Španělsko rozděleno do šesti základních oblastí. Pro severní Španělsko až k Pyrenejím jsou charakteristické omáčky, pro Aragon je typické ragú, pro Katalánii ryby, region Valencie a Murcie je oblastí rýže, v jižním Španělsku se vše smaží a v centrálním Španělsku je základem pečení či rožnění.
Čas: na pevnině a na Baleárech platí středoevropský čas, na Kanárských ostrovech je o hodinu méně. I zde je zaveden letní čas. Španělé jako jižní národ mají odlišné rozvržení času než Středoevropané. Dáte-li si se španělskými přáteli schůzku v poledne, není to ve 12.00, ale kolem 14.00. Raději se na přesnou hodinu setkání zeptejte. Mezi 14.00 a 16.30 bývají zavřeny obchody i muzea, protože polední klid (siesta) se důsledně dodržuje. Divadelní představení a koncerty začínají většinou kolem 22 hodin. Noční bary a diskotéky se začínají zaplňovat až kolem jedné hodiny, nejlepší atmosféra bývá mezi třetí a pátou hodinou ranní. Místní však vyrážejí za zábavou většinou jen v pátek a sobotu.
Elektrické napětí: je dle evropské normy 220 V. Výjimkou jsou některé starší hotely, které mají stále ještě 125 V. Někde vás může překvapit i jiný typ zásuvek. V každém obchodě s domácími potřebami lze zakoupit adaptér (adaptador), který tento problém vyřeší.
TABULKA TEPLOT IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI.
Teplota vzduchu °C 23 25 27 32 33 30 24 19
Teplota vody °C 17 20 23 25 26 24 19 15
Nabídka zemí Přehled všech zemí
Odběr novinek
Zde se můžete přihlásit k emailovému magazínu, kde se dozvíte o nových zájezdech jako první.